Ir reizes, kad vēlamies pievērst lielāku uzmanību saviem virtuves produktu tēriņiem gan domājot par gudru finanšu plānošanu, gan vienkārši plānojot ēdienkarti līdz algas dienai. Tāpat arī domājot par zero waste pieeju, lai iegādātie produkti tiktu izlietoti pilnvērtīgi un tie neietu zudumā.
Es vienmēr cenšos plānot nedēļas ēdienkarti, domājot par visiem šiem aspektiem, taču tagad ir nācis klāt jauns iemesls pārdomāt savu izvēli veikalos. Šobrīd esmu atceļojusi uz Zviedriju - vietu, kas ir īpaši pazīstama ar savu produktu dārdzību. Tāpēc jau pirms brauciena ķēros pie produktu un recepšu plānošanas, kā vislabāk pagatavot ēdienu ģimenei ar četrgadnieku, lai nesanāktu par to atdot pusi karaļvalsts. :)
Dalos arī ar jums ar 5 svarīgākajiem padomiem, kas arī Tev var palīdzēt sakārtot savus ēdienkartes plānošanas paradumus:
1. Izvēlies BĀZES PRODUKTUS, no kuriem var pagatavot lielāko daļu ēdienu. Iegādājies tos produktus, ko ir viegli uzglabāt un kas ir cenās pieejami. Es kā bāzes produktus izvēlos olas, miltus, pienu, kartupeļus, sīpolus, ķiplokus, graudu produktus (griķi, rīsi u.c.), makaronus, pupiņas, burkānus un svaigos dārzeņus pēc izvēles, ko izmantot salātiem, zupām un sautējumiem.
2. Receptes GATAVO PATS un retāk izvēlies gatavās maltītes vai pusfabrikātus. Zinu, ka ir reizes, kad nav enerģijas un brīva laika pagatavot vakariņas, bet šeit iesaku izlasīt nākamo punktu.
3. PLĀNO savu nedēļas ēdienkarti uz priekšu. Piesēdies svētdienas rītā pie produktu saraksta, paskaties, kas virtuvē Tev jau ir atrodams, iedvesmojies recepšu idejām un izveido plānu ar ēdieniem, ko gatavosi šonedēļ. Tas patiešām ir tā vērts! Tā ietaupīsi gan naudu, gan laiku, gan arī būsi mierā un harmonijā, jo viss plāns jau būs gatavs un izdomāts iepriekš.
4. Ja esi pagatavojusi lielāku daudzumu ēdiena, droši to UZGLABĀ citām ēdienreizēm. Ir ļoti daudz ēdienu, ko vari sasaldēt. Tāpat arī, iegādājoties dārzeņus, vari izvēlēties veikalos saldētos dārzeņu maisījumus. Un noteikti ir vērts ķerties pie burciņām - pagatavo ievārījumus, konservējumus un marinējumus, ko vari izmantot savām receptēm arī vēlāk.
5. Seko līdzi SEZONAS produktiem. Tie būs lētāki, kā arī dos Tev daudz vairāk vērtīgo uzturvielu, ja tiek lietoti viņu augšanas pilnbriedā. Martā izvēlies jaunos kāpostus, puravus, plūmju tomātus, ziedkāpostus, baklažānus, mango, ananasu, kivi un greipfrūtu.
Sekojot šiem galvenajiem principiem, Tu noteikti pamanīsi pozitīvas pārmaiņas gan savā labsajūtā, gan finansēs. Lai vieglāk saplānotu savu nedēļas ēdienkarti, vari izmantot Recepšu kolekcionāra bezmaksas ēdienkartes failu.
Foto: Recepšu kolekcionārs